spot_img
Aktiviti Warga CaknaTiga Program Serentak Berjaya dilaksanakan.

Tiga Program Serentak Berjaya dilaksanakan.

Pasukan Cakna Qurban telah dengan jayanya program Qurban & Aqiqah pada tahun ini. Sebanyak 262 ekor lembu dan 122 ekor kambing berjaya disembelih.

Lokasi perlaksanaan Qurban adalah di Mbale Uganda, Palu Indonesia dan Basilan Mindanao. Negara-negara  yang terbabit mempunyai keunikan masalah tersendiri. Mbale, Uganda adalah sebuah wilayah majoriti muslim (walaupun negara mereka terdiri dari minoriti muslim 10%), hidup dalam kedhaifan. Prasarana dalam wilayah mereka agak terkebelakang berbanding dengan negara kita. Begitru juga dengan Palu, Wilayah Sulawasi Indonesia yang masih lagi belum pulih dari post-thunami. Manakala Basilan, Mindanao adalah satu wilayah muslim yang sedang menuntut kuasa autonomi dari Manila.

Program Waqaf Al-Qur’an adalah program sampingan semasa misi qurban. Sebanyak 1000 naskah Al-Qur’an telah diedarkan kepada pelajar tahfiz. Wakaf Al-Qur’an adalah satu amalan mulia yang membolehkan kita menyumbangkan Al-Qur’an untuk kegunaan umat Islam secara berterusan. Ianya adalah satu pahala jiriah yang berterusan salagi mana, Al Qur’an yang diwaqafkan itu dibaca dan diamalkan oleh mereka.


Begitu juga dengan Projek Telaga Air. Sebanyak 11 buah perigi telaga air berjaya digali. Projek ini memberikan manfaat kepada masyarakat dengan menyediakan akses kepada sumber air yang bersih dan penting untuk kehidupan sehari-hari.

Terima kasih kepada semua peserta yang telah memberi kepercayaan kepada Warga Cakna untuk melaksanakan amanah ibadah ini. Semoga usaha mereka diberkati dan memberi manfaat yang berkekalan.

Lihat Gambar Galeri Qurban Terpilih

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme

Latest article

Berita Lain

- Advertisement -spot_img