Home Blog

Cakna Qurban Berbakti Melaksanakan Amanah

0

Tahun ni sudah masuk tahun yang ke-16 saya menjadi wakil untuk melaksanakan ibadah korban di luar negara. Tak pernah lagi timbul isu, kami yang melaksanakan korban luar negara ini sebagai scammer. Kerana pelaksanaannya cukup telus, sijil penyertaan dikeluarkan dan laporan aktiviti pun dihantar kepada setiap peserta.

Tapi sejak kebelakangan ini apabila berlaku kepada isu Aman Palestin yang masih lagi dalam perbicaraan mahkamah, masyarakat mula sangsi, adakah NGO yang melaksanakan korbaan luar negara itu adalah scammer? Kami tidak dapat menafikan kebimbangan dan kesangsian itu kerana ianya adalah lumrah manusia apabila tercetusnya sesuatu isu.

Namun adalah ditegaskan di sini bahawa kami bukan scammer untuk mengutip duit tetapi tidak melaksanakan amanah yang diberikan. Anda boleh lihat laporan yang telah pun dipaparkan dalam website rasmi www.wargacakna.org. Setakat ini ianya berjalan dengan lancar dan tidak ada masalah. Doakan supaya kami dapat melaksanakan amanah dengan sesempurna mungkin.

Program-program yang dilaksanakan saban tahun ini kami menyasarkan ke negara-negara dhaif, miskin serta bergolok dari sudut politik, seperti di Sudan, Kenya, Mindanao dan Palu yang dilanda thunami. Pasukan kami sendiri turun ke lokasi untuk melaksanakan kerja pembelian haiwan korban dan penyembelihan. Manakala rakan NGO strategik kami yang berada di negara itu akan mengagihkan kepada rakyat yang memang terlalu memerlukan daging sebagai sumber protein mereka.

Tahun ini tumpuan pasukan Cakna korban akan melaksanakan di Uganda Afrika, salah sebuah negara yang miskin dan minoriti penduduknya adalah muslim yang terlalu jauh berada di pedalaman.

Iklan penyertaan telah pun dibuka. Khas sempena ramadan pada tahun ini, harga dapat di tempah awal dengan rakan strategik NGO di Uganda. Untuk 50 ekor tempahan awal harga sebanyak RM290 satu bahagian lembu. Selepas daripada Ramadan harga akan meningkat naik (RM380). Samalah seperti dalam negara kita, menjelangnya hari raya korban nanti harga haiwan korban akan terus naik.

Kami menyeru kepada sesiapa yang berminat boleh mendaftarkan untuk tempahan segera bagi mendapatkan harga super jimat. Kalau lambat nanti harga akan naik. Insya-Allah ada hikmah dan kebaikan dengan apa yang kita niatkan serta kita laksanakan nanti.

Suhazeli Abdullah
Pengerusi Warga Cakna

Promosi Khas Ramadan Qurban Uganda

0

Warga Cakna membuka peluang kepada semua masyarakat yang beragama Islam untyuk turut serta dalam program Qurban pada tahun ini. Tempahan telah dibuka dengan harga promosi khas sempena bulan Ramadan al Mubarak tahun ini.

Makanan dicatu kerana tiada bekalan yang mencukupi

Lokasi utama qurban bersama Warga Cakna pada tahun ini adalah di Mbale Uganda.

Harga promosi khas ini sebanyak RM290 dibuka sehingga 27 Ramadan (7 April 2024) sahaja. Promosi ini dibuka kerana Warga Cakna akan membuat tempahan awal, harganya berpatutan dan murah. Selepas Ramadan dan menjelang Aidul Adha nanti harga biasanya meningkat RM380.

Justeru, sekali lagi Warga Cakna menyeru kepada seluruh umat Islam yang berniat untuk melaksanakan ibadah qurban pada tahun ini untuk menempahnya sekarang. Sila klik kepautan berikut untuk membuat tempahan dan bayaran secara online: Borang Permohonan Qurban 2024.

Misi Bantuan Karamoja: Warga Cakna bantu mangsa kemiskinan di Uganda

0

Kisah Kesedihan Mereka

Kami ingin menarik perhatian anda kepada keadaan yang menyedihkan di Karamoja, Uganda, di mana berjuta-juta penduduk miskin menghadapi kedhaifan hidup, kebuluran, kekeringan dan penyakit. Karamonja adalah salah satu kawasan paling terpinggir dan terabai di Uganda, dengan kadar kemiskinan melebihi 60 peratus¹. Penduduk di sini kekurangan akses kepada air bersih, makanan, pendidikan, kesihatan dan peluang pekerjaan.
Rumah-rumah mereka hanya susunan kayu, ranting dan tanah liat

Pelarian Konflik Perang

Di antara penduduk Karamoja, terdapat juga pelarian dari negara-negara jiran seperti Sudan Selatan, Republik Demokratik Congo dan Somalia, yang melarikan diri dari konflik, keganasan dan penganiayaan. Menurut laporan UNHCR, Uganda adalah tuan rumah kepada lebih 1.4 juta pelarian pada akhir 2020, menjadikannya salah satu negara dengan populasi pelarian terbesar di dunia². Sebahagian besar pelarian ini tinggal di khemah-khemah pelarian yang sesak, tidak selamat dan tidak mencukupi segala keperluan asas kehidupan.
Makanan dicatu kerana tiada bekalan yang mencukupi
Di Uganda, terdapat juga komuniti Islam yang berjumlah lebih 5.5 juta orang, atau 13.7 peratus daripada populasi keseluruhan³. Islam masuk ke Uganda pada abad ke-19 melalui pedagang-pedagang dari Oman dan pantai timur Afrika. Walaupun Islam adalah agama kedua terbesar di Uganda, umat Islam di sini menghadapi diskriminasi, marginalisasi dan kekurangan sokongan⁴.

Apa yang perlu kita buat?

Saudara-saudari sekalian, saya ingin mengajak anda untuk bersama-sama membantu saudara-saudara kita di Karamonja, Uganda, yang memerlukan bantuan kita dengan segera. Dengan sumbangan anda, kami dapat memberikan bantuan yang penting seperti:
 
1. Bantuan makanan: Kami akan mengedarkan beras, gandum, minyak masak, gula, susu, buah-buahan dan sayur-sayuran kepada penduduk Karamonja yang kelaparan, terutamanya kanak-kanak, ibu mengandung dan orang tua.
 
2. Bina perigi: Kami akan membina perigi dan tangki air di kawasan-kawasan yang kekurangan air bersih, untuk membolehkan penduduk Karamonja mendapatkan air minum, memasak dan mandi dengan mudah dan selamat.
 
3. Pakaian baru: Kami akan mengedarkan pakaian baru kepada penduduk Karamonja yang memerlukan, terutamanya pelarian dan pengungsi yang kehilangan harta benda mereka. Kami juga akan memberikan pakaian khas untuk umat Islam, seperti tudung, kain sarung, kopiah dan jubah.
 
4. Naskah Al Qur’an: Majoriti mereka adalah umat Islam yang memerlukan siraman bacaan wahyu melalui kaedah yang tepat. Walaupun terdapat dalam kalangan mereka yang hafiz, namun masih ramai lagi buta huruf. Ditambah lagi dengan kemiskinan, mereka tiada naskah al Qur’an untuk dibaca dan dimalkan setiap hari.
Tidak banyak NGO yang turun membantu mereka
Saudara-saudari sekalian, mari kita tunjukkan rasa kasih sayang, persaudaraan dan solidariti kita kepada saudara-saudara kita di Karamonja, Uganda, yang sedang mengalami kesulitan dan kesusahan. Mari kita bantu mereka untuk meningkatkan taraf hidup, kesejahteraan dan martabat mereka. Mari kita jadikan mereka sebagai sebahagian daripada keluarga besar kita.
Bekalan air bersih amat-amat diperlukan

Misi Kemanusiaan

Kami berharap tuan/puan dapat menyumbang seikhlas hati anda untuk misi kemanusiaan ini. Tiada sumbangan yang terlalu kecil atau terlalu besar. Setiap sen yang anda sumbangkan akan digunakan dengan bijak dan bertanggungjawab untuk membantu saudara-saudara kita di Karamoja, Uganda. Anda boleh menyumbang melalui akaun bank berikut:
Nama: Persatuan Prihatin Warga Terpinggir Terengganu
No. Akaun: 5630 3706 5007
Bank: Maybank Islamic
Ref: #Uganda
Semoga Allah memberkati anda dan memberikan anda ganjaran yang berlipat ganda di dunia dan akhirat. Semoga Allah melindungi anda dan keluarga anda dari segala bahaya dan bala. Semoga Allah menjadikan anda sebagai orang-orang yang bermanfaat bagi agama, bangsa dan negara.
 
Misi pertama dari Warga Cakna akan ke Karamoja Uganda pada 20 hingga 22 Disember 2023 ini. Sumbangan terus akan diberikan kepada mereka yang amat memerlukan itu.
 
Terima kasih atas perhatian dan sokongan anda.
 
Sekian, Wassalam.
 
Suhazeli Abdullah
Ketua Misi Kemanusiaan
Karamonja Uganda
 
Sumber:
(1) Islam di Uganda – Wikipedia bahasa Indonesia, ensiklopedia bebas. https://id.wikipedia.org/wiki/Islam_di_Uganda.
(2) Populasi Muslim Uganda Sangat Besar, tapi… |Republika Online. https://khazanah.republika.co.id/berita/mf0iew/populasi-muslim-uganda-sangat-besar-tapi.
(3) Islam in Uganda – Wikipedia. https://en.wikipedia.org/wiki/Islam_in_Uganda.
(4) Islam di Afrika – Wikipedia bahasa Indonesia, ensiklopedia bebas. https://id.wikipedia.org/wiki/Islam_di_Afrika.
(5) Islam di Uganda – Wikipedia bahasa Indonesia, ensiklopedia bebas. https://id.wikipedia.org/wiki/Islam_di_Uganda.
(7) Islam in Uganda – Wikipedia. https://en.wikipedia.org/wiki/Islam_in_Uganda.
(8) Populasi Muslim Uganda Sangat Besar, tapi… |Republika Online. https://khazanah.republika.co.id/berita/mf0iew/populasi-muslim-uganda-sangat-besar-tapi.
(9) Bagaimana untuk memohon suaka di Uganda – alinks.org. https://www.alinks.org/ms/cara-memohon-suaka-di-uganda/.

Kempen 10 RIBU Naskah Al Qur’an dilancarkan

0

Kami membuka peluang kepada para dermawan untuk menyertai Wakaf al Qur’an.

.

Sasaran kami sebanyak 10 ribu naskah sebelum akhir Julai 2020.

.

Boleh ikuti maklumat lanjut: https://www.wargacakna.org/kempen-waqaf-naskah-al-quran/

Sumbang Dana Kepada Persatuan Pemulihan Dalam Komuniti

0

Sumbangan Dana Sambutan Hari Raya khusus untuk anak-anak pelatih kelainan upaya di PDK Kuala Berang. Serahan tunai  kepada Puan Juana, wakil ibu bapa pelatih. Majlis Sambutan Hari Raya bakal diadakan pada 25 April 2024 akan meraikan seramai 50 orang, pelbagai kategori OKU, yang bertempat di Bangunan OKB Sungai Petai Kuala Berang bermula jam 10.00 pagi.

Hasil temubual tersebut, kami dimaklumkan bahawa PDK ini mengalami kekangan kewangan untuk terutama perbelanjaan mengurus. Sewa premis sebelum ini telah pun  dinaikkan harga oleh tuan rumah memaksa pihak pengurusan berpindah ke premis sekarang yakni Bangunan OKB Sungai Petai. Hari ini, dana telah diserahkan oleh wakil NGO WARGACAKNA kepada mereka. Semoga dengan sumbangan ini dapat menceriakan pelatih OKU ini.

Penyertaan Qurban & Aqiqah 2024 di Buka

0

🕌 Qurban Aqiqah 2024 bersama Warga Cakna 🕌

Sempena Hari Raya Aidiladha yang bakal tiba, Team Cakna Qurban kembali lagi untuk menyampaikan amanah ibadah qurban yang diberikan oleh anda semua. Tahun ini, kami akan mengunjungi Uganda, Palu (Indonesia), dan Mindanao (Filipina) untuk melaksanakan ibadah qurban.

Pilihan Qurban & Aqiqah Anda:

Afrika (Uganda):

RM380/1 bahagian lembu🐂
RM550/1 ekor kambing🐐

Asia (Mindanao dan Palu, Sulawesi):

RM490/1 bahagian lembu🐂

Khas dalam negara (Terengganu):

RM790/1 bahagian lembu🐂

Wakaf Naskah Al Quran:

RM30/1 naskah📖

Mengapa Memilih Warga Cakna?

1. Pengalaman Luas: Berpengalaman dalam melaksanakan program di pelbagai negara.
2. Fokus pada Krisis: Perlaksanaan di negara-negara yang menghadapi krisis seperti peperangan, bencana alam, dan kemiskinan.
3. Kemudahan Online: Permohonan dan pembayaran yang sistematis dan mudah secara online.
4. Penyembelihan Berkualiti: Penyembelihan dilakukan sendiri oleh team Warga Cakna.
5. Harga Super Jimat: Kos pembelian lebih murah di negara sasaran, menjimatkan perbelanjaan anda.

Manfaat yang Anda Dapat:

1. Dokumentasi Digital: Gambar dan video proses akan dikongsi melalui Google Drive.
2. Sijil Digital: Sijil Penyertaan Digital dalam bentuk PDF melalui email.
3. Kemaskini Terkini: Perkembangan terkini melalui grup WhatsApp khas.

Jadikan Aidiladha Anda Bermakna Bersama-sama kita berbagi kebahagiaan dengan mereka yang memerlukan. Kita adalah satu keluarga besar yang saling membantu.

Hubungi Kami:
– 📞 Urusetia: 0196157606

– 📱>> Atau Lebih SENANG dan MUDAH dengan Permohonan & Pembayaran Online:

>>> https://wargacakna.org/forms/qurban-2024/
>>> https://wargacakna.org/forms/qurban-2024/
>>> https://wargacakna.org/forms/qurban-2024/

      
⏳ Tarikh Akhir Permohonan: 7 Jun 2024

Dr Suhazeli Abdullah
Warga Cakna – Sebarkan Kebahagiaan, Kita Bersaudara
Terima Kasih

Gerobok Rezeki Penyelamat di Waktu Terdesak

0

Penerima sumbangan dalam bentuk keperluan harian membantu ibu muda ini menyuapkan nasi kepada anak yang masih kecil. Siti Sarah (bukan nama sebenar) ini hanya bekerja secara tidak tetap, manakala suaminya sebagai buruh menginap di pekan kecil Terengganu menyatakan syukur kerana Warga Cakna memberi bantuan dalam bentuk keperluan barangan asas.

Program Gerobok Rezeki menerima sumbangan dari orang ramai untuk disalurkan kepada mereka yang amat-amat memerlukan seperti Siti Sarah ini.

Selamat Hari Raya Aidilfitri 1445

0

Warga Cakna mengucapkan selamat hari raya Aidilfitri kepada semua. Maaf zahir dan batin dari kami.

Sumbangan Zakat kepada Asnaf Ramadan 1445

0

HULU TERENGGANU 9 APRIL 2024: Sumbangan kepada asnaf yang layak menerima zakat telah disampaikan pada hari ini. Seramai 12 penerima telah menerima sumbangan dalam bentuk duit tunai dan barangan keperluan harian. Semoga hari raya yang akan menjelang tiba, meringankan lagi bebanan mereka sekeluarga.

Team Warga Cakna mengucapkan jutaan terima kasih kepada semua penyumbang yang memberikan kepercayaan kepada kami bagi menyempurnakan amanah untuk disampaikan kepada mereka yang berhak.
 

Menyampaikan Sumbangan Kebajikan kepada Muallaf

0

Terima kasih kepada penyumbang yang menyumbang melalui Warga Cakna untuk diberikan kepada saudara baru Ahmad Aeron. Beliau baharu memeluk Islam tiga bulan lepas. Ramadan tahun ini adalah ramadan pertama beliau berpuasa setelah mengucapkan syahadah.

Semoga sedikit sumbangan yang diberikan itu memberikan kekuatan moral kepada beliau untuk terus istiqamah dalam Islam.

Sumbangan Beras Kepada Guru PASTI

0

Terima Kasih kepada semua penyumbang yang menyumbang melalui Warga Cakna kepada Amilin Guru-guru PASTI Hulu Terengganu. Sekampit beras diberikan kepada guru-guru tersebut sempena Ramadan. Inilah sebahagian kecil sumbangan yang dihulurkan.

Terima kasih juga kepada Majlis Guru PASTI yang telah menganjurkan program tadarus Al-Quran serta tazkirah.

Selamat Tahun Baru dari Warga Cakna

0

Warga Cakna mengucapkan selamat tahun baru kepada semua. Semoga tahun baru 2024 akan meningkatkan lagi produktiviti dan keazaman kita dalam melaksanakan kebajikan.

Persatuan Prihatin Warga Terpinggir Terengganu
B17, Tingkat Atas Bangunan Kedai Taman Kirana,
Batu 22, 21700 Kuala Berang
Terengganu.

Email: wargacaknatrg@gmail.com
No Telefon:+6019-6157606

www.wargacakna.org

WhatsApp saya
1
Persoalan dari saya
Salam, Boleh saya bantu?