Home Blog

WARGA CAKNA RAYU DERMA UNTUK PALESTIN

0
PUTRAJAYA, 9 OKTOBER 2023 – Warga Cakna, sebuah pertubuhan bukan kerajaan (NGO) yang bergerak dalam bidang kebajikan dan kemanusiaan, merayu kepada rakyat Malaysia untuk menyumbang derma kepada rakyat Palestin yang berada dalam serangan Israel.
Serangan Israel terhadap Gaza dan Baitulmaqdis sejak Mei lalu telah menyebabkan lebih daripada 250 orang rakyat Palestin terkorban, termasuk kanak-kanak dan wanita. Serangan udara dan roket Israel juga telah menghancurkan ribuan rumah, bangunan awam, sekolah, hospital, masjid dan infrastruktur lain di Gaza dan Baitulmaqdis.
Selain itu, Israel juga telah merobohkan harta benda rakyat Palestin di kejiranan Silwan, di selatan kompleks Masjid Al-Aqsa, dengan tujuan untuk mengusir penduduk Arab dan memberi keutamaan kepada pendatang Israel³. Setiausaha Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) Antonio Guterres telah mendesak Israel menghentikan tindakan memusnahkan harta benda rakyat Palestin.
Pada 7 Oktober lalu, pejuang Palestin telah melancarkan operasi ketenteraan mengejut yang dinamakan sebagai Operasi Taufan Al-Aqsa sebagai balasan kepada pencerobohan biadab pelampau Yahudi ke atas Masjid Al-Aqsa dan kekejaman ke atas tahanan Palestin di penjara. Operasi ini telah melibatkan pelancaran roket berjumlah kira-kira 5,000 buah ke atas Israel dari Semenanjung Gaza oleh pejuang Palestin, disertai dengan penyusupan ketenteraan ke dalam petempatan luar bandar terancang Israel yang mengelilingi Gaza dan bandar Sderot di Israel. Sebagai balas, Israel melancarkan serangan balas yang dipanggil sebagai Operasi Pedang Besi. Konflik ini telah menyebabkan lebih daripada 600 orang rakyat Palestin terbunuh dan lebih daripada 1,500 orang cedera.
Warga Cakna, sebagai sebuah NGO yang prihatin terhadap nasib rakyat Palestin, telah menjalankan beberapa kempen derma untuk membantu mereka. Kami telah menghantar bantuan kemanusiaan berupa makanan, ubat-ubatan, pakaian, selimut dan peralatan sekolah kepada rakyat Palestin melalui agensi-agensi yang bekerjasama dengan kami di sana.
Namun, bantuan yang kami hantar masih tidak mencukupi untuk memenuhi keperluan rakyat Palestin yang semakin meningkat akibat serangan Israel. Oleh itu, kami merayu kepada rakyat Malaysia yang berjiwa mulia untuk menyumbang derma kepada Warga Cakna bagi membantu rakyat Palestin.
Derma boleh disalurkan melalui akaun bank Warga Cakna di  Maybank (563037065007). Derma juga boleh dibuat secara atas talian melalui laman web rasmi Warga Cakna di www.wargacakna.org.
Kami berharap agar rakyat Malaysia dapat memberikan sokongan moral dan kewangan kepada rakyat Palestin yang sedang bergelut dengan penindasan dan kezaliman Israel. Kami juga berdoa agar Allah SWT melindungi dan memberikan kemenangan kepada rakyat Palestin.
Sekian, terima kasih.
DR SUHAZELI ABDULLAH
PENGERUSI WARGA CAKNA

Emergency for Gaza

Sumbangan Ikhlas untuk penduduk Gaza yang berpuluh tahun dinafikan hak kemanusiaan.

1Nilai sumbangan
2Maklumat penyumbang
3Kaedah Sumbangan
  • 1. BUTIRAN SUMBANGAN

  • RM 0.00

Kempen 10 RIBU Naskah Al Qur’an dilancarkan

0

Kami membuka peluang kepada para dermawan untuk menyertai Wakaf al Qur’an.

.

Sasaran kami sebanyak 10 ribu naskah sebelum akhir Julai 2020.

.

Boleh ikuti maklumat lanjut: https://www.wargacakna.org/kempen-waqaf-naskah-al-quran/

Masjid Al-Rahma Aragadud Siap di Bina

0
Alhamdulillah masjid hasil sumbangan orang ramai melalui Warga Cakna telah pun siap dibina di Aragadud, Garissa, Kenya.
Binaan masjid ini dibuat terus oleh penduduk di sana dalam tempoh 4 bulan.
Rekabentuk dan pelan arkitek telah dilukis oleh pasukan dari Mountain of Mercy UK yang diketuai oleh Puan Shenaz dan suami nya Mr Waidu.
 
Mr Waidu memohon keizinan untuk menamakan masjid itu sebagai nama bondanya iaitu Rahma lalu terbangunlah sebuah masjid yang tersergam indah: Masjid Al-Rahma. Ia dibuat bersebelahan dengan tapak asal masjid yang sebelum ini hanya dibina berdindingkan ranting kayu yang beratapkan zink sahaja.
Terima kasih kepada semua penyumbang dari Malaysia dan penyumbang dari UK kerana berjaya membina sebuah masjid yang insya-Allah akan menjadi saksi kita di akhirat nanti.

Sumbangan Dana Palestin Warga Cakna

0

Team Warga Cakna menyampaikan amanah dengan menyerahkan sumbangan dana Filasetin kepada Tuan Guru Hj Abdul Awang dan disaksikan oleh Tun Dr Mahathir Mohamad semasa majlis serahan dana Aid4Palestine. Majlis tersebut telah berlangsung di Cyberjaya pada 20 Nov 2023 lalu.

Isu Gaza: Pertemuan bersama OIC dan Liga Arab di Riyadh gagal disebabkan perselisihan pendapat

0
Pada 5 November 2023, sebuah pertemuan bersama antara Pertubuhan Kerjasama Islam (OIC) dan Liga Arab di Riyadh, Arab Saudi, telah gagal mencapai sebarang keputusan mengenai isu Gaza yang sedang berperang dengan Israel. Pertemuan itu dihadiri oleh 57 negara anggota OIC dan 22 negara anggota Liga Arab, termasuk Iran, Turki, Qatar, Mesir dan Sudan¹.
 
Menurut sumber yang tidak mahu dikenali, pertemuan itu ditandai oleh perselisihan pendapat yang hebat antara beberapa negara mengenai cara menangani krisis Gaza, yang telah menyaksikan lebih daripada 10,000 orang Palestin terbunuh dan berjuta-juta lagi terpaksa mengungsi sejak Israel melancarkan serangan udara dan darat pada 7 Oktober 2023¹.
 
Sumber itu berkata bahawa Iran dan Turki, yang merupakan penyokong utama Hamas, telah menuntut agar OIC dan Liga Arab mengambil tindakan tegas terhadap Israel, termasuk menghentikan hubungan diplomatik, mengenakan sekatan ekonomi dan menghantar bantuan kemanusiaan dan ketenteraan kepada Gaza¹.
 
Walau bagaimanapun, Arab Saudi, Mesir dan beberapa negara Teluk yang mempunyai hubungan rapat dengan Amerika Syarikat (AS), telah menolak cadangan itu dan menggesa agar Hamas menghentikan roket-roketnya terhadap Israel sebagai syarat untuk berunding dengan pihak Zionis¹. Mereka juga menegaskan bahawa AS adalah satu-satunya kuasa yang boleh memaksa Israel menghentikan serangannya dan menyelesaikan konflik secara damai¹.
 
Sumber itu menambah bahawa Qatar, yang merupakan tuan rumah Hamas dan saluran televisyen Al Jazeera, telah berdepan dengan tekanan dari beberapa negara untuk menghentikan sokongannya kepada pergerakan Palestin itu dan mengawal liputan media mengenai isu Gaza¹. Qatar, bagaimanapun, telah menolak untuk tunduk kepada tuntutan itu dan menegaskan bahawa ia berhak untuk membela hak-hak rakyat Palestin¹.
 
Akibatnya, pertemuan itu telah berakhir tanpa sebarang pernyataan bersama atau resolusi yang disokong oleh semua pihak¹. Sumber itu berkata bahawa ini menunjukkan bahawa OIC dan Liga Arab tidak berdaya untuk menyelesaikan isu Gaza dan hanya bergantung kepada campur tangan AS, yang telah menyatakan sokongannya kepada Israel dan menolak resolusi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) untuk menghentikan serangan Israel terhadap Gaza¹.
 
Sementara itu, bekas perdana menteri Malaysia, Ismail Sabri Yaakob, telah mengkritik OIC dan Liga Arab kerana hanya “bercakap kosong” dan membiarkan bumi Gaza terus dibedil rejim Zionis². Beliau berkata bahawa Israel dan semua negara yang bersubahat dalam serangan di Gaza perlu diheret ke mahkamah antarabangsa untuk diadili².
 
Beliau juga mengecam tindakan Israel yang seperti hilang kewarasan dan tanpa belas ehsan mengebom Hospital Al Ahli Arabi di tengah Gaza hingga menyebabkan 500 nyawa tidak berdosa terkorban². Beliau berkata bahawa kira-kira 1.6 juta penduduk Gaza sebagai tawanan yang menunggu masa untuk dibunuh².
 
Di samping itu, negara-negara Arab seperti Arab Saudi, Jordan, Qatar dan Yaman pada Ahad mengutuk sekeras-kerasnya kenyataan seorang menteri kabinet Israel yang mencadangkan untuk menggugurkan bom nuklear di Gaza sebagai satu daripada “pilihan” Israel pada masa akan datang³. Mereka menyifatkan kenyataan itu sebagai satu ancaman yang tidak dapat diterima dan satu pelanggaran terhadap undang-undang antarabangsa³.
 
Isu Gaza telah menjadi salah satu konflik paling berdarah dan berpanjangan di dunia, yang bermula sejak penubuhan Israel pada 1948 dengan sokongan kuasa-kuasa Barat. Rakyat Palestin telah kehilangan tanah, rumah, nyawa dan martabat mereka akibat dasar penjajahan dan pendudukan Israel.
 
13/11/2023
 
(1) Gaza: Over 10,000 killed by Israel since start of war – newarab.com. https://www.newarab.com/news/gaza-over-10000-killed-israel-start-war.
(2) News | The New Arab. Arab OIC Gaza Summit. Nov 11, 2023. https://www.newarab.com/news/disagreements-led-joint-arab-oic-gaza-summit-riyadh

Amerika Temui Jalan Buntu Hentikan Peperangan

0

Perang antara Israel dan Hamas di Gaza telah memasuki minggu kelima, dengan Israel terus mengebom kawasan yang padat penduduk dan menyebabkan kematian dan kecederaan yang besar kepada rakyat awam Palestin. Amerika Syarikat, sebagai sekutu utama Israel, telah cuba untuk memainkan peranan sebagai pengantara dalam konflik ini, tetapi usaha-usaha diplomasi yang dilakukan oleh Setiausaha Negara Antony Blinken nampaknya tidak berkesan dan tidak memuaskan kedua-dua pihak.

Blinken telah mengadakan lawatan kedua ke rantau ini dalam masa sebulan, dan telah bertemu dengan pemimpin-pemimpin Israel dan negara-negara Arab yang terlibat dalam konflik ini. Beliau telah menyeru kepada “jeda kemanusiaan” di Gaza, yang menurutnya akan membolehkan bantuan lebih banyak masuk ke Gaza, melindungi rakyat awam Palestin dan membolehkan diplomasi untuk membebaskan tebusan yang ditahan oleh Hamas. Namun, cadangan ini telah ditolak oleh Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu, yang mengatakan bahawa Israel menolak “gencatan senjata sementara yang tidak termasuk pembebasan tebusan kami”. Netanyahu juga menegaskan bahawa Israel akan “meneruskan dengan semua kuasa kami” terhadap Hamas.

Pendekatan Blinken ini telah mendapat kritikan dari pelbagai pihak, terutamanya dari peguam hak asasi manusia dan aktivis pro-Palestin, yang menganggap bahawa “jeda kemanusiaan” adalah tidak mencukupi dan tidak akan melepaskan Amerika Syarikat daripada bersubahat dalam serangan Israel. Mereka menuntut agar Amerika Syarikat menghentikan sokongan ketenteraan dan politik kepada Israel, dan menekan Israel untuk menghentikan pengeboman, menghormati hak asasi manusia dan hukum antarabangsa, dan bersetuju dengan penyelesaian dua negara yang adil dan berterusan. Mereka juga menuduh bahawa Amerika Syarikat telah menghalang usaha-usaha antarabangsa untuk mengakhiri konflik ini, seperti dengan mengetepikan cadangan Majlis Keselamatan PBB untuk gencatan senjata.

Di sisi lain, pendekatan Blinken ini juga tidak memuaskan Israel dan sekutu-sekutunya, yang menganggap bahawa Amerika Syarikat tidak memberikan sokongan yang cukup kepada Israel dalam perang ini. Mereka menuduh bahawa Amerika Syarikat telah mengabaikan hak Israel untuk membela diri dan keselamatan rakyatnya, dan telah memberikan kelonggaran kepada Hamas, yang mereka anggap sebagai organisasi pengganas. Mereka juga menolak idea penyelesaian dua negara, dan menginginkan pengiktirafan penuh Israel sebagai negara Yahudi dan berdaulat.

Dengan demikian, pendekatan Blinken ini menunjukkan kegagalan diplomasi Amerika Syarikat dalam perang Israel Gaza, yang tidak dapat menyelesaikan konflik ini atau mengurangkan penderitaan rakyat Gaza. Pendekatan ini juga menunjukkan ketidakseimbangan dan ketidakadilan dalam dasar luar Amerika Syarikat terhadap Israel dan Palestin, yang telah menyumbang kepada ketegangan dan keganasan di rantau ini. Amerika Syarikat perlu menyedari bahawa pendekatan ini tidak akan membawa kepada keamanan dan kestabilan yang berpanjangan, tetapi hanya akan memperburuk keadaan dan menimbulkan lebih banyak kemarahan dan kebencian.

Palestin: Negara yang Wujud Secara De Facto Tetapi Tidak Secara De Jure di Timur Tengah

0
Negara Palestin adalah sebuah negara yang berdaulat di Timur Tengah, yang merangkumi Tebing Barat dan Genting Gaza, dengan Baitulmaqdis sebagai ibu negara. ¹ Negara ini telah mengisytiharkan kemerdekaannya pada 15 November 1988, dan telah diiktiraf oleh 138 negara anggota PBB. ¹² Negara ini juga mempunyai status negara pemerhati di PBB sejak 29 November 2012. ¹
 
Walau bagaimanapun, negara Palestin masih menghadapi banyak cabaran dan konflik, terutamanya dengan Israel, yang mendakwa wilayah yang sama sebagai tanah airnya. Israel telah menawan dan menduduki Tebing Barat, Genting Gaza, Baitulmaqdis Timur, dan Dataran Tinggi Golan dalam Perang Enam Hari pada tahun 1967. ¹⁵ Sejak itu, Israel telah membina penempatan Yahudi di kawasan-kawasan ini, yang dianggap sebagai haram oleh undang-undang antarabangsa. ⁵ Israel juga telah menghalang akses dan pergerakan penduduk Palestin ke dalam dan keluar dari wilayah-wilayah mereka, serta mengenakan sekatan ekonomi dan kemanusiaan. ⁵
 
Negara Palestin juga mengalami perpecahan dalaman antara dua faksi utama, iaitu Fatah dan Hamas. Fatah adalah parti politik yang memimpin Pemerintahan Negara Palestin di Ramallah, manakala Hamas adalah gerakan perlawanan Islam yang menguasai Genting Gaza. Kedua-dua pihak telah berperang sesama sendiri sejak tahun 2006, dan gagal mencapai perjanjian perdamaian yang berkekalan. ⁵
 
Oleh itu, negara Palestin wujud secara de facto, tetapi tidak secara de jure. Ia mempunyai penduduk, wilayah, kerajaan, dan pengiktirafan antarabangsa yang sebahagian besarnya memenuhi kriteria untuk menjadi sebuah negara. Namun, ia tidak mempunyai kedaulatan penuh atau kawalan atas wilayahnya sendiri, dan masih bergantung kepada bantuan luar untuk bertahan hidup. Ia juga masih berhadapan dengan konflik dan penindasan oleh Israel, yang menafikan hak-hak asasi rakyat Palestin untuk menentukan nasib sendiri.
 
01/11/2023
Sumber
(1) Negara Palestin – Wikipedia Bahasa Melayu, ensiklopedia bebas. https://ms.wikipedia.org/wiki/Negara_Palestin.
(2) Resolusi PBB: Kaukus Palestin Parlimen saran kerajaan panggil duta …. https://www.sinarharian.com.my/article/632307/berita/nasional/resolusi-pbb-kaukus-palestin-parlimen-saran-kerajaan-panggil-duta-negara-luar.
(3) Sejarah Tanah Palestina: Fakta-fakta & Mengapa Dilanda Konflik? – Tirto.ID. https://tirto.id/sejarah-tanah-palestina-fakta-fakta-mengapa-dilanda-konflik-gf9Q.
(4) Peta Negara Palestina dan Israel | Dulu & Sekarang. https://peta-hd.com/peta-negara-palestina/.
(5) Mengapa Palestina Tidak Diakui Sebagai Negara? – Kompas.com. https://www.kompas.com/skola/read/2020/07/17/144005369/mengapa-palestina-tidak-diakui-sebagai-negara.

Jangan Biarkan Rakyat Gaza Terlantar, Sumbang Sekarang!

0

TERUSKAN BANTU MEREKA

Warga Cakna, sebuah organisasi sukarela yang bergerak dalam bidang kebajikan dan kemanusiaan, dengan kerjasama sekretariat Aid4Palestine dan beberapa NGO di Gaza termasuk Cinta Gaza Malaysia, mengajak rakyat Malaysia untuk menyumbang seikhlas hati bagi membantu mangsa-mangsa perang di Gaza yang kritikal serta teruk di bantai oleh Israel sekarang ini.

Perang yang berlarutan di Gaza telah menyebabkan ribuan orang terkorban, termasuk kanak-kanak, wanita dan warga emas. Keadaan di Gaza semakin parah dengan kekurangan bekalan makanan, air, ubat-ubatan dan peralatan perubatan. Mangsa-mangsa perang juga menghadapi risiko jangkitan penyakit dan trauma psikologi.

Warga Cakna berharap agar rakyat Malaysia dapat menunjukkan solidariti dan simpati kepada saudara-saudara kita di Gaza dengan menyumbang semampu mungkin. Sumbangan anda akan digunakan untuk membeli dan menghantar bantuan kemanusiaan seperti makanan, air, ubat-ubatan, selimut, pakaian dan lain-lain kepada mangsa-mangsa perang di Gaza.

Anda boleh menyumbang melalui akaun Warga Cakna 563037065007 (Maybank). Sila nyatakan “Bantuan Gaza” sebagai rujukan. Anda juga boleh menyebarkan kenyataan ini kepada rakan-rakan dan keluarga anda agar lebih ramai orang dapat menyertai usaha ini.

Mari kita bersama-sama membantu saudara-saudara kita di Gaza yang sedang menghadapi kesusahan dan kesengsaraan. Setiap sen yang anda sumbangkan akan membawa perbezaan kepada hidup mereka. Semoga Allah merahmati dan memberkati usaha kita ini.

Klik Sini untuk beri sumbanganKlik Sini untuk beri sumbangan

Sekian, terima kasih.
#Sav3G.za #Fr33P@last.n

📞 Dr Suhazeli 0199563653
📞 Ustaz M Hagia 0143274777
📞 Hj Kasmadi 0169637864

Info lanjut wargacakna.org

Semenanjung Gaza diserang hebat oleh Israel, rakyat Palestin menderita

0
Semenanjung Gaza telah menjadi sasaran serangan udara yang hebat dan ganas oleh tentera Israel sejak malam tadi hingga ke saat ini. Serangan ini merupakan yang paling dahsyat sejak bermulanya perang di Gaza pada 7 Oktober lalu, apabila Hamas menyerang Israel dengan roket dan menawan lebih 100 orang.

Kenyataan Media Pengerusi Aid4Palestine

Menurut kenyataan Yb Ustaz Dr Muhammad Khalil, Pengerusi Sekretariat Aid4Palestine, ramai warga Gaza yang terkorban dan mengalami kecederaan akibat serangan Israel itu. Beliau juga menyeru umat Islam untuk memohon dan berdoa kepada Allah SWT agar Palestin dan rakyatnya dilindungi dan dirahmati oleh-Nya dan seterusnya membuka jalan untuk kemenangan dan pembebasan bumi Palestin¹.

Suasana Terkini

Menurut laporan Al Jazeera², serangan udara Israel telah menghancurkan lebih 1,000 rumah di Gaza sejak Sabtu lalu, sementara 560 unit perumahan lain telah rosak teruk dan tidak boleh didiami. Lebih 12,600 rumah telah mengalami kerosakan akibat serangan udara Israel, kata Pejabat Koordinasi Hal Ehwal Kemanusiaan (OCHA) PBB.
 
OCHA juga melaporkan bahawa bekalan air di Gaza telah berkurangan drastik akibat pengepungan Israel yang menyekat akses kepada makanan, air, ubat-ubatan dan bahan api. Sistem pembetungan telah musnah, menyebabkan air kumbahan mengalir ke jalan-jalan dan membahayakan kesihatan penduduk.
 
Serangan udara Israel juga telah menyebabkan letupan besar di Hospital Al-Ahli Baptist di Gaza pada hari Selasa, yang menewaskan ratusan orang. Hospital itu menjadi tempat perlindungan bagi ribuan orang yang terlantar. Pejabat Palestin menyalahkan serangan udara Israel atas insiden itu, tetapi Tentera Israel menafikannya dan menuduh kumpulan Islam Jihad Palestin (PIJ) melancarkan roket dengan salah³.
Israel telah mengepung Gaza selama lebih seminggu, sebagai balasan kepada serangan mengejut oleh Hamas, kumpulan militan Islam yang menguasai enklav pantai itu, yang berpenduduk 2.2 juta orang. Hospital-hospital di Gaza pula sedang berjuang untuk merawat yang cedera, beroperasi dengan kekurangan elektrik dan air.

Bantuan disekat

Bantuan kemanusiaan penting pula terkumpul di sempadan Gaza yang ditutup, walaupun usaha diplomatik untuk membuka lorong dari Mesir. Pertubuhan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) dan pejabat lain telah berkata mereka memerlukan jaminan laluan selamat untuk mana-mana konvoi bantuan.
 
Di tengah-tengah tekanan antarabangsa untuk menyelesaikan krisis ini, Presiden AS Joe Biden akan melancong ke Israel pada hari Rabu, lawatan ketika perang yang luar biasa yang mengikuti usaha gigih oleh Menteri Luar Negeri AS Antony Blinken di Timur Tengah. Biden juga dijadualkan untuk menghadiri sidang kemuncak di Amman, ibu negara Jordan, dengan beberapa pemimpin Arab. Walau bagaimanapun, sidang kemuncak itu dibatalkan akibat letupan hospital itu.
 
Sumber:
 
Source: Conversation with Bing, 23/10/2023
(2) DAURAH KITAB Pembentang : YB Dr Ustaz Muhammad Khalil bin … – YouTube. https://www.youtube.com/watch?v=HBLrTcAhB9U.
(7) Children in Gaza ‘developing severe trauma’ after 16 days of bombing. https://www.theguardian.com/world/2023/oct/22/children-in-gaza-developing-severe-trauma-after-16-days-of-bombing.
(9) Israel-Hamas war: Gaza’s Al-Quds Hospital faces threat of Israeli bombing. https://www.aljazeera.com/news/liveblog/2023/10/22/israel-hamas-war-gazas-al-quds-hospital-faces-threat-of-israeli-bombing.
(10) Gaza hospital bombing: Hundreds likely dead in Al-Ahli Baptist Hospital …. https://www.cnn.com/2023/10/17/middleeast/israel-gaza-rafah-crossing-week-2-tuesday-intl-hnk/index.html.
(11) Israel says 6,000 bombs dropped on Gaza as war with Hamas nears a week. https://www.aljazeera.com/news/2023/10/12/israel-says-6000-bombs-dropped-on-gaza-as-war-with-hamas-nears-a-week.
(12) Israel’s assault on Gaza: What we know so far – Al Jazeera. https://www.aljazeera.com/news/2022/8/7/israels-assault-on-gaza-what-we-know-so-far.

Dana Masjid Aragadud Kenya

0

Semasa program Warga Cakna di Garissa pada Mei 2023, penduduk merayu supaya membina sebuah masjid yang lebih selesa untuk mereka. Masjid yang dibina sekarang adalah ala-kadar, menggunakan ranting kayu beratapkan zink yang disedekahkan oleh orang ramai.

Tiada sumber elektrik, tiada sumber air bersih dan para jemaah kepanasan terutama di waktu panaz zuhur dan asar.

Rayuan mereka meliputi pembinaan telaga tiub di kawasan sekitar Masjid Al Furqan tersebut bagi mmeudahkan lagi jemaah membersihkan diri, berwuduk dan minum.

Garissa Aid Mission di Kenya

0

Team Cakna Qurban yang diketuai oleh pengerusi Warga Cakna, Dr Suhazeli Abdullah berjaya melaksanakan program Garissa Aid Mission.

Antara program yang telah dijalankan adalah projek telaga tiub (BoreHole), food pack, waqaf al quran dan sembelih lembu qurban.

Dana Kecemasan
0FansLike
3,912FollowersFollow
21,300SubscribersSubscribe

Recent Posts

WhatsApp saya
1
Persoalan dari saya
Salam, Boleh saya bantu?