spot_img
Aktiviti Warga CaknaAnak Syria Sejuk Menunggu Kita

Anak Syria Sejuk Menunggu Kita

Mesyuarat penyelarasan bantuan Musim Sejuk Syria lepas, Sdr Muhaimin Muhamed menyatakan kita akan ke Hatay, salah satu daerah di sempadan negeri Antakya Turkey. Mengikut maklumat yang kita perolehi dari rakan NGO di sana, Daerah Hatay adalah daerah paling hampir dengan sempadan Turkey-Syria dan pelarian Syria paling ramai mengungsi di sana. Sebagai pengarah misi bantuan, beliau menganggarkan RM300,000 perlu dikutip bagi membantu pelarian Syria yang akan menghadapi musim sejuk pada tahun ini.

Musim sejuk di Negara Mediterranean tersebut akan bermula Disember dan berakhir sehingga Mac setiap tahun. Disinilah mereka akan mengalami kesejukan melampau dan terdapat di antara mereka yang meninggal dunia setiap tahun akibat dari tidak tahan suhu sejuk. Justeru setiap kali rombongan kita ke sana, mereka tertunggu-tunggu selimut tebal, alat pemanas bilik dan bekalan makanan. Bantuan yang kita berikan setiap tahun sejak 2013 lagi sebenarnya jauh dari mencukupi. Liputan sumbangan hanya sebahagian kecil sahaja dari jumlah pelarian yang berjuta-juta itu. Namun itulah kemampuan kita setakat ini demi membantu sahabat seakidah kita di sana.

Setiap kali kempen sebegini kita lancarkan, mereka menunggu dengan penuh harapan. Anak-anak kita mungkin boleh hidup selesa walaupun hujan juga mula turun di musim tengkujuh. Namun mereka! Kesejukan sehingga suhu di paras beku.

UNHCR menganggarkan 1.5 juta dari 3.4 juta keseluruhan pelarian pelarian Syria berada di Hatay, Gaziantep, Kilis, Şanlıurfa dan Mardin. Semuanya adalah daerah sempadan Turkey-Syria. Kota Istanbul sendiri, sebuah kota sejarah yang padat seramai 14.6 juta penduduk, juga turut didiami oleh pelarian dari Syria seramai 537,829 orang pelarian sejak tujuh tahun krisis perang berlaku di Syria.

Mereka akan berada di negara sempadan secara berselerak, walaupun pihak berwajib seperti UNHCR membina khemah-khemah penginapan. Terkini 227,947 pelarian Syria menghuni khemah-khemah yang disediakan oleh pihak berwajib Turkey seperti Disaster and Emergency Management Authority (AFAD). Selebihnya mereka menghuni dirumah-rumah buatan sendiri dan ada terdapat di antara mereka menjadi anak angkat penduduk setempat.

Keadaan ini akan lebih memilukan apabila tiba musim sejuk. Bahkan penduduk setempat juga tidak tahan dengan paras kesejukan yang melampau. Persiapan menghadapi musim sejuk ini penting bagi penduduk tempatan apatah lagi para pelarian Syria yang serba kekurangan.

Rombongan kita yang dijadualkan tiba di Hatay pada 20 Oktober ini akan terus menyampaikan dana sumbangan yang diberikan oleh seluruh rakyat Malaysia. Dana #WinterAidSyria ini telah pun kita lancarkan sejak awal ogos lepas. Dana ini masih memerlukan santunan dan layanan dari semua pihak bagi membantu mereka. Kepada rakan-rakan yang ingin terus menyumbang sama, berkongsi pahala bolehlah transfer ke akaun Maybank Islamic: Iman Care Consultant;
No: 563064143672.
Label: #WinterAidSyria
Notify kepada: suhazeli@gmail.com atau http://wasap.my/60199563653/Dana+WinterAidSyria

Terima kasih

Suhazeli.Com
Fb.Com/drsuhazeli
15.10.2018

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme

Latest article

Berita Lain

- Advertisement -spot_img