spot_img
Aktiviti Warga CaknaKrisis Syria Semakin Meruncing

Krisis Syria Semakin Meruncing

3.6 juta pelarian dikehendaki kembali semula ke Syria akibat dari perjanjian antarabangsa. Turkey dan Rusia bergabung untuk mengekang lambakan pelarian di utara Syria dan meletakkan mereka di sempadan Zon-Selamat (Safe-zone) seluas 30 km.

.

Krisis semakin parah apabila bantuan kemanusiaan untuk pelarian yang dijanjikan oleh US dipotong separuh pada tahun ini. Tahun 2019, US sebagai kuasa besar dunia hanya peruntukkan $397 juta berbanding tahun sebelumnya sebanyak $697 juta. Kebajikan pelarian semakin terabai.

.

Krisis kesengsaraan berganda dengan isu pemberontakan pemisah Kurdish di utara Syria, berhampiran dengan zon selamat tersebut. Menjadikan mereka tersepit dari segenap penjuru.

.

Musim sejuk menyulitkan lagi kehidupan. Suhu mencecah 0 darjah menjadikan kehidupan mereka sendiri dalam bencana. Kematian menggugah masa dek kerana kekurangan demi kekurangan dalam menghadapi persediaan musim sejuk yang melanda.

.

Kehadiran kita ingin membantu sekadar mampu. Terlalu kecil jumlah yang dibawa berbanding dengan kuasa besar dunia. Namun NGO kecil ini berjiwa besar demi menyelamatkan satu nyawa.

.

“Dan barangsiapa yang memelihara kehidupan seorang manusia, maka seolah-olah dia telah memelihara kehidupan manusia semuanya.” [Maksud Surah Al Maidah: 32]

.

“Siapa yang membantu menyelesaikan kesulitan seorang mukmin dari sebuah kesulitan di antara berbagai kesulitan-kesulitan dunia, niscaya Allah akan memudahkan salah satu kesulitan di antara berbagai kesulitannya pada hari kiamat.” [Maksud hadis riwayat Muslim. No: 2699]

.

InsyaAllah pada 28 November 2019, gabungan 11 NGO & pengusaha perniagaan akan menghantar bantuan kemanusiaan kepada pelarian Syria yang berada di sempadan Turki. Bantuan berupa makanan, pakaian, dan keperluan menghadapi musim sejuk kemuncak pada ketika itu.

.

Warga Cakna bersama Iman Care, Sabasun Hyperruncit Sdn. Bhd, Aqila Industries, HRM Travel & Tours dan beberapa lagi akan ke sana nanti.

.

Kita merayu sumbangan dan sokongan kempen dari semua pihak seluruh negara. Kami seru kepada pihak masjid, surau, komuniti penduduk, dan organisasi-organisasi awam mahupun swasta agar bersama membantu kami mencapai tujuan misi.

.

Hubungi dan temui rakan-rakan NGO gabungan kami bagi menyampaikan sumbangan anda. Samada sumbangan dari anda atau hasil kempen yang pihak anda bantu.

.

Sumbangan boleh disalurkan ke akaun

Maybank Islamic

Persatuan Prihatin Warga Terpinggir Terengganu

563037065007

Atau sumbangan secara online di

Bantuan “Winter Aid”

Label: #HelpSyria

📧 Email: wargacaknatrg@gmail.com

📞 Urusetia: 0169602489

.

Suhazeli Abdullah

Ketua Delegasi #WinterAidSyria 2019

fb.com/Suhazeli.abdullah

26.10.2019

.

= PLEASE SHARE=

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme

Latest article

Berita Lain

- Advertisement -spot_img