Home Qurban 5 Soalan Penting Qurban & Aqiqah di Kenya

5 Soalan Penting Qurban & Aqiqah di Kenya

99
0

1] Kenapa anjur program Qurban di luar negara seperti Kenya.

Kehidupan mereka yang miskin serta dhaif. Wajib bagi kita membantu mereka sekadar kemampuan kita. Sekali setahun layanan pemberian daging qurban atau aqiqah setidak-tidaknya boleh memberi keceriaan kepada kehidupan mereka.

2] Kenapa perlu bantu masyarakat di Afrika seperti Kenya, Somalia, Sudan dan Ethiopia?

Negara-negara tersebut berada dalam konflik yang berpanjangan. Perang saudara, perebutan kuasa menyebabkan ekonomi tidak stabil. Ramai rakyat berada di bawah paras kemiskinan. Kadar kemiskinan di Kenya sahaja 36.1%. Ditambah lagi dengan kemasukan pelarian yang juga dhaif dari Somalia, Ethiopia dan Sudan. Kenya adalah negara kedua teramai pelarian di benua Afrika selepas Ethiopia.

3] Adakah lebih afdal pahala berqurban di luar negara?

Keutamaan melakukan ibadah qurban adalah dengan kita sendiri laksanakan pembelian lembu, penyembelihan dan pembahagian daging. Jika mewakilkan kepada orang lain adalah kurang afdal tetapi pahala tetap diperoleh. Namun menolong dan berkebajikan kepada miskin yang lebih dhaif juga dituntut. Dalam negara, sudah banyak program qurban dilaksanakan dan pengagihan daging sudah dilihat agak mewah. Justeru, melakukan qurban di negara-negara fakir miskin lebih diperlukan.

4] Adakah NGO Warga Cakna satu-satunya NGO yang buat program Qurban luar negara?

Tidak. Warga Cakna adalah sebuah NGO baru dan kerdil dalam menganjurkan program seperti ini. Di Malaysia sudah banyak organisasi yang buat, antaranya Serantau Muslim, Muslim Care, Iman Care, Yayasan Amal dan banyak lagi. Mereka sudah lama berkecimpung dalam program kebajikan ini. Cuma di Kenya, Warga Cakna baharu sahaja ingin mengorak langkah untuk ke sana. Sebelum ini tiada organisasi besar masuk untuk laksanakan ibadah qurban.

5] Bagaimana cara untuk menyertai Qurban di Kenya bersama Warga Cakna?

Program tahun ini adalah kali pertama *Warga Cakna dan Iman Care* akan menyantuni para penduduk dhaif berkenaan. Lebih dari 260,000 pelarian Kenya dan Somalia berada di sana yang memerlukan sedikit usaha bantuan dari kita.

Penyertaan sudah dibuka dengan:

Harga 1 bhgn lembu: RM350

Harga 1 ekor Kambing: RM550

>>Boleh hubungi pihak urusetia di www.wargacakna.org | 0169602489

>> Atau Lebih *SENANG, MUDAH dan DIPERCAYAI* dengan *Permohonan & Pembayaran Online*: http://www.wargacakna.org/permohonan-qurban-aqiqah-2019/

Dr Suhazeli Abdullah

Ketua Delegasi

Cakna Qurban 2019

Tarikh Misi: 9- 17 Ogos 2019

🏦 Maybank Islamic: *PERSATUAN PRIHATIN WARGA TERPINGGIR TERENGGANU (WARGA CAKNA)*

📍 No: *563037065007*

Label #CaknaQurban2019

=== *Mohon Share ke Group Family, Rakan Taulan* ===

Terima kasih

Previous articleKrisis Politik di Sudan
Next articlePasukan dalam Perjalanan ke Garissa