spot_img
Aktiviti Warga CaknaMisi Bantuan Karamoja: Warga Cakna bantu mangsa kemiskinan di Uganda

Misi Bantuan Karamoja: Warga Cakna bantu mangsa kemiskinan di Uganda

Misi Kemanusiaan pada 20-22 Disember 2023

Kisah Kesedihan Mereka

Kami ingin menarik perhatian anda kepada keadaan yang menyedihkan di Karamoja, Uganda, di mana berjuta-juta penduduk miskin menghadapi kedhaifan hidup, kebuluran, kekeringan dan penyakit. Karamonja adalah salah satu kawasan paling terpinggir dan terabai di Uganda, dengan kadar kemiskinan melebihi 60 peratus¹. Penduduk di sini kekurangan akses kepada air bersih, makanan, pendidikan, kesihatan dan peluang pekerjaan.
Rumah-rumah mereka hanya susunan kayu, ranting dan tanah liat

Pelarian Konflik Perang

Di antara penduduk Karamoja, terdapat juga pelarian dari negara-negara jiran seperti Sudan Selatan, Republik Demokratik Congo dan Somalia, yang melarikan diri dari konflik, keganasan dan penganiayaan. Menurut laporan UNHCR, Uganda adalah tuan rumah kepada lebih 1.4 juta pelarian pada akhir 2020, menjadikannya salah satu negara dengan populasi pelarian terbesar di dunia². Sebahagian besar pelarian ini tinggal di khemah-khemah pelarian yang sesak, tidak selamat dan tidak mencukupi segala keperluan asas kehidupan.
Makanan dicatu kerana tiada bekalan yang mencukupi
Di Uganda, terdapat juga komuniti Islam yang berjumlah lebih 5.5 juta orang, atau 13.7 peratus daripada populasi keseluruhan³. Islam masuk ke Uganda pada abad ke-19 melalui pedagang-pedagang dari Oman dan pantai timur Afrika. Walaupun Islam adalah agama kedua terbesar di Uganda, umat Islam di sini menghadapi diskriminasi, marginalisasi dan kekurangan sokongan⁴.

Apa yang perlu kita buat?

Saudara-saudari sekalian, saya ingin mengajak anda untuk bersama-sama membantu saudara-saudara kita di Karamonja, Uganda, yang memerlukan bantuan kita dengan segera. Dengan sumbangan anda, kami dapat memberikan bantuan yang penting seperti:
 
1. Bantuan makanan: Kami akan mengedarkan beras, gandum, minyak masak, gula, susu, buah-buahan dan sayur-sayuran kepada penduduk Karamonja yang kelaparan, terutamanya kanak-kanak, ibu mengandung dan orang tua.
 
2. Bina perigi: Kami akan membina perigi dan tangki air di kawasan-kawasan yang kekurangan air bersih, untuk membolehkan penduduk Karamonja mendapatkan air minum, memasak dan mandi dengan mudah dan selamat.
 
3. Pakaian baru: Kami akan mengedarkan pakaian baru kepada penduduk Karamonja yang memerlukan, terutamanya pelarian dan pengungsi yang kehilangan harta benda mereka. Kami juga akan memberikan pakaian khas untuk umat Islam, seperti tudung, kain sarung, kopiah dan jubah.
 
4. Naskah Al Qur’an: Majoriti mereka adalah umat Islam yang memerlukan siraman bacaan wahyu melalui kaedah yang tepat. Walaupun terdapat dalam kalangan mereka yang hafiz, namun masih ramai lagi buta huruf. Ditambah lagi dengan kemiskinan, mereka tiada naskah al Qur’an untuk dibaca dan dimalkan setiap hari.
Tidak banyak NGO yang turun membantu mereka
Saudara-saudari sekalian, mari kita tunjukkan rasa kasih sayang, persaudaraan dan solidariti kita kepada saudara-saudara kita di Karamonja, Uganda, yang sedang mengalami kesulitan dan kesusahan. Mari kita bantu mereka untuk meningkatkan taraf hidup, kesejahteraan dan martabat mereka. Mari kita jadikan mereka sebagai sebahagian daripada keluarga besar kita.
Bekalan air bersih amat-amat diperlukan

Misi Kemanusiaan

Kami berharap tuan/puan dapat menyumbang seikhlas hati anda untuk misi kemanusiaan ini. Tiada sumbangan yang terlalu kecil atau terlalu besar. Setiap sen yang anda sumbangkan akan digunakan dengan bijak dan bertanggungjawab untuk membantu saudara-saudara kita di Karamoja, Uganda. Anda boleh menyumbang melalui akaun bank berikut:
Nama: Persatuan Prihatin Warga Terpinggir Terengganu
No. Akaun: 5630 3706 5007
Bank: Maybank Islamic
Ref: #Uganda
Semoga Allah memberkati anda dan memberikan anda ganjaran yang berlipat ganda di dunia dan akhirat. Semoga Allah melindungi anda dan keluarga anda dari segala bahaya dan bala. Semoga Allah menjadikan anda sebagai orang-orang yang bermanfaat bagi agama, bangsa dan negara.
 
Misi pertama dari Warga Cakna akan ke Karamoja Uganda pada 20 hingga 22 Disember 2023 ini. Sumbangan terus akan diberikan kepada mereka yang amat memerlukan itu.
 
Terima kasih atas perhatian dan sokongan anda.
 
Sekian, Wassalam.
 
Suhazeli Abdullah
Ketua Misi Kemanusiaan
Karamonja Uganda
 
Sumber:
(1) Islam di Uganda – Wikipedia bahasa Indonesia, ensiklopedia bebas. https://id.wikipedia.org/wiki/Islam_di_Uganda.
(2) Populasi Muslim Uganda Sangat Besar, tapi… |Republika Online. https://khazanah.republika.co.id/berita/mf0iew/populasi-muslim-uganda-sangat-besar-tapi.
(3) Islam in Uganda – Wikipedia. https://en.wikipedia.org/wiki/Islam_in_Uganda.
(4) Islam di Afrika – Wikipedia bahasa Indonesia, ensiklopedia bebas. https://id.wikipedia.org/wiki/Islam_di_Afrika.
(5) Islam di Uganda – Wikipedia bahasa Indonesia, ensiklopedia bebas. https://id.wikipedia.org/wiki/Islam_di_Uganda.
(7) Islam in Uganda – Wikipedia. https://en.wikipedia.org/wiki/Islam_in_Uganda.
(8) Populasi Muslim Uganda Sangat Besar, tapi… |Republika Online. https://khazanah.republika.co.id/berita/mf0iew/populasi-muslim-uganda-sangat-besar-tapi.
(9) Bagaimana untuk memohon suaka di Uganda – alinks.org. https://www.alinks.org/ms/cara-memohon-suaka-di-uganda/.

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme

Latest article

Berita Lain

- Advertisement -spot_img